• Škofja vas 40, 3211 Škofja vas
  • 03 492 82 23
  • kozovinc@siol.net

 Snegolovi - splošno


Funkcija snegolovov je preprečevanje zdrsa snega, poleg tega pa olajšajo tudi samo vzdrževanje strehe. Pri izbiri vrste snegolova upoštevamo več dejavnikov. Najpomembnejši so zagotovo naklon strehe, količina ter vrsta snežnih padavin in vrsta strešne kritine. V odvisnosti od teh dejavnikov lahko snegolove preprosto zataknemo za strešno kritino, lahko pa jih tudi zabijemo ali privijemo. Večja, kot je količina zapadlega snega in večji kot je naklon strehe, bolj trdno mora biti snegolov pričrvrščen na streho, da lahko opravlja svojo funkcijo.

snegolovi

Poleg količine zapadlega snega je pri izbiri primernih snegolovov pomembna tudi vrsta snega, saj se gostota snega razteza od 10 pa vse do 150 kg/m3. Vrsta snega se spreminja v odvisnosti od lege, nadmorske višine, pa tudi od spremljajočih vremenskih pojavov, kot sta veter in temperatura. Polzenje snega je nemalokrat odvisno tudi od podlage, na katero sneg zapade.

Poznamo več vrst različnih snegolovov, ločimo pa jih v dve večji skupini – linijski in točkovni snegolovi, nemalokrat pa pri nameščanju uporabimo kombinacijo obeh. Med linijskimi poznamo med drugimi klasične tračne ter cevne enovrstne in dvovrstne snegolove. Linijski snegolovi so primernejši na strehah z manjšim naklonom, kjer je sila polzečega snega manjša. Tudi pri točkovnih snegolovih ločimo več različnih vrst, med njimi točkovni snegolov za opeko, valovite plošče ali bitumensko skodlo. Točkovne snegolove je potrebno enakomerno razporediti po površini celotne strehe, količina in sama razporeditev pa sta odvisni od naklona strehe ter obremenitve snega. Na kapni vrsti je ponavadi večje število enakomerno razporejenih točkovnih snagolovov, pri velikih naklonih pa točkovni snegolov namestimo celo na vsak strešnik v kapni vrsti. Količina točkovnih snegolovov se tako giblje od približno 1,5 kom na m2 pri naklonih okoli 20°C, pa vse do 4 kom na m2 pri naklonih večjih od 35°C.

Snegolovi so narejeni iz različnih materialov, pri čemer je robustnost in vzdržljivost bistvenega pomena. Pocinkano in nerjavno jeklo, aluminij, inox pločevina in baker so najpogosteje uporabljeni materiali, lahko pa najdemo tudi snegolove iz umetnih materialov. Poleg naravnih odtenkov posameznih materialov lahko snegolove iz pocinkanega jekla dobimo tudi v ostalih barvah, kot so na primer opečnato rdeča, rjava, bordo rdeča, in podobno. Barvo snegolova lahko na tak način kombiniramo z barvo strešne kritine.