• Škofja vas 40, 3211 Škofja vas
  • 03 492 82 23
  • kozovinc@siol.net

Bakrena pločevina - splošno

Bakrena pločevina je izdelek, ki je v prvi liniji zaščite pred vetrom, prahom, vodo in ostalimi vdori, ki lahko škodijo kovini. Bakrena pločevina ima več prednosti: je lahka in izredno vzdržljiva, kar je lahko posebej pomembno pri velikih stavbah, saj so lahko druge kovine zelo težke, kar oteži stavbo in s tem postavlja velik izziv graditeljem pri gradnji in načrtovanju, predvsem pa so lahko zahtevnejše za nameščanje zaradi svoje teže. Poleg tega pa je bakrena pločevina dobra zaščita pred korozijo in bo ščitila stavbo mnogo let, četudi bo svetla barva z leti pogrobela.

bakrena pločevina

Baker je pogost premaz na različnih kovinah, saj dobro ščiti kovino in ji daje dolgoletno obstojnost. Newyorški Kip svobode vsebuje 81,3 ton bakra in že od leta 1886 stoji kot znak prijateljskih odnosov med Francozi in Američani. Tudi Prešernov spomenik v Ljubljani na Prešernovem trgu krasi našo prestolnico že od leta 1905 in ima velik del bakra, ki skrbi za njegovo obstojnost in vzdržljivost.

Baker skozi leta spreminja barvo in mnogim je to spreminjanje všeč. Bakrena počevina, ki bo z leti spremenila barvo lahko doda k vizualni interesantnosti objekta. Posebej popularna je v moderni arhitekturi, zaradi svojega izgleda in funkcionalnosti.

Kljub temu, da je lahko bakrena pločevina večji finančni zalogaj pa je bakrena pločevina prijazna okolju in izredno vzdržljiva. Bakrena pločevina se lahko reciklira ali večkrat uporabi, saj se lahko celo izdelek iz bakrene pločevine, ki je krasil stavbo dolga leta in je objekt z leti dotrajal, ponovno uporabi, za malo ali nič popravila. S tem se obnašamo prijazno do okolja, saj naravi ne jemljemo novih surovin, ampak izdelek ponovno uporabimo.